arsitektur modern, sebuah perenungan (basbang tok!)

pernah pada suatu saat saya meratapi diri, mengapa kesan saya dimata rekan rekan ngeblog blogan ini tak seindah apa adanya saya. tapi meratapi bukanlah suatu solusi yang benar untuk menunjukan individu saya.

postingan kali ini saya mencoba berdiskusi secara serius dengan anda anda semua mengenai topik yang menjadi pembelajaran saya, sekaligus contoh contoh kasusnya.

ARSITEKTUR MODERN KONTEMPORER yang sedang getol dikembangkan dan dicitrakan agar sesuai dengan pola perkembangan budaya juga menjadi bahan yang sedang saya pelajari.

berbicara mengenai modern kontemporer style, kita seakan dituntun untuk memahami suatu konsep inside-out. dimana aktivitas baik didalam dan diluar ruangan hampir hanya berbatas secara fisik saja, tidak secara visual. hal ini bermaksud untuk mensinergikan suasana dalam dengan luar ruangan.

kita berbicara inside out sama saja berbicara tentang enclosure atau bukaan. optimalisasi bukaan memang pernah tercatat dalam sejarah perkembangan arsitektur pribumi, namun inovasi mengenai material seakan memberi angin segar dalam olah citra arsitektur.

adalah Australia, negeri yang terkenal dengan rica kanggurunya ini memiliki pola arsitektur modern yang lain, dimana kubisme dengan enclosure yang besar menjadi konsep yang tak terpisahkan. tetapi ingat, pola klimat yang berbeda dengan indonesia adalah suatu tolok ukur utama, bukaan lebar ini dimaksudkan untuk menerima cahaya matahari sebagai pengkondisi udara alami.

banyaknya konsep ini diaplikasi dalam pembentukan jatidiri arsitektur modern Indonesia tentunya memiliki dampak positif dan negatif yang harus disesuaikan dengan pola perilaku masyarakat dan kondisi klimat Indonesia

permasalahan apabila diaplikasikan di Indonesia tentunya berdampak pada kondisi klimat mikro ruang. namun solusi gampangnya tentunya tinggal mengaplikasikan kaca film dan AC, solusi susahnya tentu dengan pengaturan sudut bukaan terhadap jalur pergerakan matahari, pengaplikasian shader, pengaturan pola pergerakan udara, entah itu dengan ventilasi silang atau dengan aplikasi atap dingin, dsb

namun dari segi budaya dan perilaku masyarakat, lhaaa... ini yang mau saya sampaikan kepada anda semua..

contoh kasus ini baru terjadi siang tadi, ketika saya berjalan di kemang, ada sebuah toko yang mencoba mengaplikasi elemen ini pada bangunannya. toko apa itu..? rahasia bos.

toko 2 lantai ini mengaplikasi curtain wall kaca lebar dan besar pada lantai atasnya. mungkin konsepnya sebagai etalase barang, pamer daganganlah

saya sudah biasa lewat situ sehingga bentuk bangunan tidaklah menjadi perhentian visual saya, namun hari ini ada yang lain, saya lihat satpamnya sedang memandangi bukaan besar itu, reflek saja saya berhenti dan lhoooo... kok ada yang lagi bersih bersih dagangan.

lumrahnya toko kelas kemang jelas spgnya ayu ayu.... sialnya pake rok mini. masih terngiang di sanubari saya, itu spg ayu, rambutnya lurus diikat dan sepunggung. terus terang saya nggak begitu jelas itu rambut aseli apa rebondingan, lensa mata saya bukan kelas tele 300mm. tapi yang jelas sikilnya putih.

tiba tiba entah sengaja atau tidak, entah terapi masyarakat atau showtime, itu spg ujug ujug njengking... BAJILAAAAKKK... KETOOOOOKKK.....!!!!!!
saya tak mau cerita terusannya, tapi yang jelas bangunan ini mendefinisikan point of interestnya sendiri.

sepertinya si arsitek baik hati, pro rakyat dan memahami kebutuhan publik..

seperti tersadar saya telah berhenti disana selama lebih dari semenit. saya berpandangan dengan satpamnya, kosong pikiran kosong pandangan, sama sama berlalu dan menahan tawa.
podo podo yo pak...
asem diguyu wong akeh sisan..

bagai mana pendapat anda? sebuah kesalahan dalam pemahaman perilakukah? atau memang merupakan konsep yang sempurna? :P

tememplek by endik kurang luwih jam 4:03 p.m.,

41 gayung bersambut:

kurang luwih jam 5/18/2007 04:28:00 p.m., Anonymous venus mengubrus...

walaaahhhh...dasar mesum!! hahaha...tak kiro serius tenan ngomongin soal arsitektur...:))

 
kurang luwih jam 5/18/2007 04:30:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*simbok astronot: wah njenengan ki senengane berburuk sangka karo aku mbok.. :(

 
kurang luwih jam 5/18/2007 04:44:00 p.m., Anonymous archiboy mengubrus...

betul mas.. penggunaan kaca pada desain arsitektur saat ini ga' cuma bikin efek pemanasan global tapi juga efek pemanasan lokal yhaaa???!

 
kurang luwih jam 5/18/2007 04:57:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*archiboy: wowowowowo.... siapa ni yang dateng komen... ngeri tooookkk... :D
itulah mas permasalahan konsep inside -out di sini :P

 
kurang luwih jam 5/18/2007 05:25:00 p.m., Anonymous Hedi mengubrus...

Diamput, wis enak rodho serius...pancet ae tibake :P

Eh tapi ono omah nang Jakarta kene, aku lali persis nggone, sing dibangun koyo eskimo...gendheng, piye jal?

btw, iso dijak nang BHI ora SPG kuwi, lumayan gae sawangan, timbang ngewasno awakmu terus hahaha

 
kurang luwih jam 5/18/2007 05:46:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*om Hedi: wah another pemburuk sangka terhadap saya...:P
lha opo aku ki germo om ..:D

 
kurang luwih jam 5/18/2007 06:45:00 p.m., Anonymous anakperi mengubrus...

kwe ra tuku, dab?

 
kurang luwih jam 5/18/2007 09:29:00 p.m., Blogger DenaDena mengubrus...

Jane postingane wes layak muat nang halaman opini Kompas ki, tp lha kok ono njengkinge barang. Cobo digenti boso endonesa.

 
kurang luwih jam 5/18/2007 09:59:00 p.m., Anonymous gita mengubrus...

tetep yo ujung ujunge loh mesti ono sing njengking? untung ono satpame dadi kowe duwe isin njajal nek ga ono wong kowe mesti betah nang kono ga cuman 1 menit :P

 
kurang luwih jam 5/18/2007 10:04:00 p.m., Anonymous tito mengubrus...

lah..dibawah rok itu, bagian mananya yang arsitektur kontemporer?
btw, difoto ora? :D

 
kurang luwih jam 5/18/2007 11:01:00 p.m., Anonymous ndoro kakung mengubrus...

jan-jane kowe ki yo pinter ngomong bab arsitektur kathok lo, nda ... :P

 
kurang luwih jam 5/19/2007 10:39:00 a.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*anakperi: lha tanggal tuwo.. sik sik tuku opo sik iki..? :(

*simbokde: ojo mbok siarke ng radio lho mbok.. :(

*gita: sing penting ora muntah :D

*dokter tito: waduh.. durung tak analisa dok.. jelas ora ono fotone to yo.. lagian aku arep jaluk tulung kowe nyeketke, sayange adoh... :(

*ndoro: waduh ampun dimuat neng tempo lho dhe... :(

 
kurang luwih jam 5/20/2007 04:56:00 a.m., Anonymous joni mengubrus...

hahaha.. awalnya serius, tapi ujung-ujungnya kesana juga..

itu namanya rejeki mata. :D

 
kurang luwih jam 5/21/2007 09:26:00 a.m., Anonymous pitik mengubrus...

warnane opo nda?

 
kurang luwih jam 5/21/2007 09:43:00 a.m., Anonymous iki mengubrus...

seng diarani arsitek "mekrok"

:)

 
kurang luwih jam 5/21/2007 01:18:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*om joni: hehe.. rejeki itu tak bakal lari :D

*pitik: biru mas.. biru nom, electric blue.. :)

*mas bah: pepatahe charles darwin, "jangan tinggalkan ilmumu sampe ke negri sebrang" :P

 
kurang luwih jam 5/21/2007 05:47:00 p.m., Blogger Bangsari mengubrus...

yen bangunane transparan tambah gayeng. iso ndelok wong lagi adus. he..he..

 
kurang luwih jam 5/21/2007 07:24:00 p.m., Blogger mita mengubrus...

muesti ending e..
lak daerah 2 seleki
alias selakangan hmm
parah e to dirimuh bongkreng..

hmm
wes ndang rabi konoh :p

 
kurang luwih jam 5/21/2007 09:02:00 p.m., Anonymous Moes Jum mengubrus...

jane kuwi memang arsitektur yang kurang sempurna ... maksude kurang sempurna olehe ketok yen pas njengking ... hehehe

 
kurang luwih jam 5/22/2007 08:33:00 a.m., Anonymous balibul mengubrus...

wah critho ne kok dadi ban dempo tho mas

 
kurang luwih jam 5/22/2007 08:35:00 a.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*mas ipul: wah ora bener ngono kuwi.. saru.. :P

*mita: halah kowe yo moco ngono.. rabi yo.. :P

*om jum: secara grinpis, iku ramah lingkungan ora om :P

 
kurang luwih jam 5/22/2007 08:40:00 a.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*balibul: yo ngene iki mas kahanane kutha njakartah.. :(

 
kurang luwih jam 5/22/2007 10:51:00 a.m., Anonymous balibul mengubrus...

njeh pak de ngertos kulo...warga nipun rodo gatheli sedoyo nggeh, kulo thak mathuk mawon teng solo.knalan riyen pak dhe,aslm

 
kurang luwih jam 5/22/2007 11:54:00 a.m., Anonymous kw mengubrus...

ha ha ... menarik. memang semua "keberisikan" muaranya ke situ situ aja kok, tak lebih :)

 
kurang luwih jam 5/22/2007 05:14:00 p.m., Anonymous koeaing! mengubrus...

Sekali mesoem tetep mesoem poen !

 
kurang luwih jam 5/23/2007 02:17:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*baliboel: nggih sugeng tepang bos.. :)

*kw: biasa we.. :(

*koeaing: tijada mesoem boeng.. hanjalah saboewah keni'matan doenijawi sahadja... :P

 
kurang luwih jam 5/23/2007 07:51:00 p.m., Blogger Luthfi mengubrus...

kang mas endik... pokoke selama durung enek skrinsute, aku tetep nganggep iki postingan gak mutu ..

hiiihi *log out*

 
kurang luwih jam 5/23/2007 07:51:00 p.m., Blogger Luthfi mengubrus...

waks .... enek skrinsute neng blog-e mbak mita

hiihihihihihi

 
kurang luwih jam 5/24/2007 12:37:00 a.m., Anonymous hery mengubrus...

pas njengking kuwi sing ketok opone kuwi

 
kurang luwih jam 5/24/2007 03:34:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*lutfi ndeso: oke beibeh.. pancen rak mutu kok...
skrinsute ng bloge mita? wah aku rak melu melu ngece mita ah.. ndak ngebut.. :(

*om heri: lha itu om... saya nggak berani cerita.. tapi sudah dianalisa sama ndoro kakung di komennya :D

 
kurang luwih jam 5/25/2007 07:57:00 a.m., Blogger Pinkina mengubrus...

tuh kannnn.... aku wes ngiroooo...
mesti mesum .

 
kurang luwih jam 5/25/2007 01:51:00 p.m., Blogger andri mengubrus...

tak kiro arsitek tenanan je, jebule mung masalah aurat :-D

 
kurang luwih jam 5/25/2007 02:06:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*pinkina: bu istiqaroh... ane sing mesum bu... :-/

*mas andri: lhoooo.... manusiawi kuwi mas... :D

 
kurang luwih jam 5/25/2007 05:45:00 p.m., Anonymous a l i mengubrus...

wes jan tenan cah bagus iki (bagus rak si kowe? ;p)
introne masalah arsitek (sempet cekelan ndas ora mudeng) lah kok ending-endinge n-diks banget gitu loh rak adoh-adoh soko koyo ngonoan (dadi cekelan liane) ;p

 
kurang luwih jam 5/27/2007 10:36:00 p.m., Blogger zaki el one mengubrus...

Memang sebuah Analisis yang tepat, Anda menggunakan sebuah metode klasik yang beintegrasi dengan analisis para ahli seni dalam menilai tata bangunan dan arsitekturnya.




Dan Sekali lagi Anda Memang layak Menjadi Pelopor Analisi Terbaru Arsitektur Dengan Menggunakan Metode "ARSITEKTUR M*S*M"

 
kurang luwih jam 5/27/2007 11:12:00 p.m., Anonymous de kenny mengubrus...

hayahhh arek njengking wae obral crito, mbok dipamerke pisan fotone.

wes tho le...ndang rabi ben gak ngeres wae

 
kurang luwih jam 5/28/2007 04:16:00 p.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*mas ali: koyo ngonoan ki piye..? :(

*zaki el one: wah.. saya jadi tersanjung :')

*dhe kenny: waduh.. ngeres piye..? ndang rabi..? lha nduwe budhe ng malaysia awit dhisik rak gelem nglamarke siti nurhaliza.. wis pesen awit suwe lho.. :(

 
kurang luwih jam 5/28/2007 06:38:00 p.m., Anonymous Fany mengubrus...

halah halah..
awalnya serius.. jebule akhire ngono kuwi to hihihi...

 
kurang luwih jam 5/29/2007 08:57:00 a.m., Blogger kawoela alit mengubrus...

*fany: akhire ngono ki piye fan.. sing jelas..

 
kurang luwih jam 5/30/2007 09:32:00 a.m., Anonymous Ndoro Seten mengubrus...

Ealah....dasar cah cilik, mung agi weruh ngonokan wae wis nggumun;-(

 
kurang luwih jam 5/30/2007 10:02:00 a.m., Anonymous mbaurakso blog iki mengubrus...

*mas nanang: lha saiki njenengan wis langsung praktek lhe..
wah mas.. aku ora iso teko tenan,, ora oleh mrei. nyuwun pangapunten mas.. nderek mangayu bagya kemawon.. :D

 

Een reactie plaatsen

dipun link kaliyan postingan menika:

Een link maken

<< mbalik

sakderengipun kawula nyuwun agunging samudra pangaksami dumateng panjenengan sami, sesepuh pinisepuh, bapak bapak saha ibu ibu, mas mas saha mbak mbak ingkang kersa mampir dhateng papan kawula menika, menawi wonten kalepatan, sedaya klenta klentunipun bilih tumindak lan atur, nyuwun boten dipun dadosaken penggalih, mugi mugi Ngarsa Dalem Sing Ngecat Lombok paring berkah..